AKIL AKL-I SELİM
Akıl nedir. Aklı selim nedir arlarındaki fark nedir nelereden kaynaklanıyor.Aklın selim akıl olması için neler gereklidir. inşaallah bu soruların cevabını bulmaya çalışacağız.
Kainatın varlığının sebebi olan Allah(cc)ı bilmeyen ve ona inanmayan akıl her şeyi ve her konuyu sadece madde üzerinden değerlendirecektir. iman sahibi olmayan iman etmyen ahiret gününe ve mutlak surette hesaba çekileceğine inanmayan akıl, her şeyi kendi arzularına göre değerlendirir. Her konuda ve olayda taraflı ve önyargılı davranır. Çekineceği korkacağı bir değeri yoksa yalnızca kendi arzusuna göre değerlendirecektir. dolayısıyla neyi isterse.ona göre karar vercektir.
istediğimiz doğru dürüst ve adil değerlendirmeler hiçbir konuda ve olayda ortaya çıkamayacaktır.Çünki hırslar tamahlar ve taraf bilinciyle verilen kararllar başkalrını tatmin etmeyecektir.Aklın ortaya koyduğu sistemlerin devamlı değişime uğramasının nedenide budur.
İmanın esasları semavi olmayan inanç sistemlerinde insanların koyduğu yasalar vardır. Allah)cc) ve ahiret inancı olmadığından insanların yasalarında suçlar sadece suçlunun yakalanmasıyla cezalandırldığından suçu işlemek kolaylaşacak ve akıl istediğini çekinmeden yapacaktır.Semavi din esaslarında ise insanların değil Allah(cc)ın koyduğu esas lar vardır işte bu esaslarda Allah(cc)a hesap verme inancı ve korkusu olduğundan akıl çekinecek ve tarafsız olmak zorunda kalacağından doğru dürüst kararlar vermeye çalışacaktır.Dolayısıyla yapacağı değerlendirmelerde önyargısız tamah dan ihtirastan uzak, ve tarafsız olarak doğruları ortaya çıkaracaktır Bu akıla aklı selim denir. Şöyle tarif edilebilir:
aklıselim sahibi olmak için tam bir iman şarttır
konuları ve olayları ön yargısız ve tarafsız olarak değerlendiren,aklı selim, bilgi ve tecrübelerini doğru yerde ve doğru zamanda, en yararlı bir şekilde ortaya koyar, sahibine her yerde ve her zaman fayda sağlar, Şartlanmadan taraf tutmadan olayı yada konuları tamahdan, hırstan uzak ve hiçbir baskıya boyun eğmeden ve zararından korkmadan kendi fikirlerine göre hareket etmeden özüne göre değerlendirir.
Ey iman edenler, Allah’a itaat edin, peygambere de itaat edin, sizden olan yetkililere de. Sonra bir şeyde anlaşmazlığa düştünüz mü, hemen Allah’a ve Peygamberine arz edin onu, eğer Allah’a ve ahiret gününe gerçekten inanan müminler iseniz. Bu hem hayırlı hem de netice itibariyle daha güzeldir.
Nisa suresi/59